Influencer Marketing

Markedsføring basert på tillit

Hva er egentlig Influencer Marketing?

La oss starte med hva er en influencer? En influencer trenger ikke nødvendigvis å være det samme som en kjent person. Begrepet kommer fra engelsk og betyr påvirker, og de kan også bli kalt opinionsledere eller trendsettere. Ifølge Utdanning.no er influencer en som jobber med markedsføring på vegne av annonsører og samarbeidspartnere (utdanning.no 2018). En influencer er en person som har stor innflytelse over andre. Disse menneskene har enorm påvirkningskraft og kan være store rollemodeller for både unge og voksne. 

I Norge har vi mange influencere med store følgeskarer, visse med over 500 tusen følgere. En av de største influencerne i Norge er Jørgine Massa Vasstrand, populært kjent som Funkygine med svimlende 627 tusen følgere på instagram. Andre store influencere i Norge er Vegard Harm (506 tusen følgere), Sofie Steen Isachsen, best kjent som Sophie Elise (489 tusen følgere), Emma Ellingsen (708 tusen følgere) for å nevne noen.

texting, mobile phones, hands

United Influencers, som er det første Influencer Marketing byrået i Norge, beskriver denne typen markedsføring som en markedsføringskanal hvor man som merkevare benytter seg av mennesker med stor påvirkningskraft i digitale kanaler. Markedsstrategien kan også bli omtalt som påvirkningsmarkedsføring. Det kan være i form av at influencerne lager kreative annonser for annonsøren og publiserer disse i sine kanaler, eller ved at annonsøren benytter seg av influencerens merkevare, innhold eller tilstedeværelse i egen markedsføring (United Influencers 2021).

Tre nøkkelfaktorer for at en virksomhet lykkes med inluencer marketing er:

 • Synlighet
 • Troverdighet
 • Tillit

(Utdanning.no 2018).

Hvordan kan man bruke influencer marketing?

Kjøp av omtale fra influencere i sosiale medier øker i omfang, og dette er ikke uten grunn. Influencer marketing har mange unike fordeler. Riktig samarbeid med de riktige influencerne hjelper en med å nå målgruppen via en person de beundrer. Ved å bruke en influencer til sin markedsføring når man også et mye bredere publikum (4castmedia 2020).

Når en bedrift skal velge hvem det er aktuelt å inngå et samarbeid med er det flere faktorer som vektlegges. Det vil være aktuelt å se på vedkomnes følgerskare. Hvem som følger denne influenceren, hvor vidt de har en relevant følgerbase, er interessant for å se om vedkommende vil være med på å treffe den ønskede målgruppen. Noe som er veldig aktuelt er antall følgere, for dette er antallet mennesker bedriften potensielt kan nå ut til. Influenceren sine verdier vil også være viktig, hvor troverdig de er, hva de assosieres med og ikke minst tilliten mellom influenceren og følgerne.

Det finnes mange eksempler i dag på virksomheter som bruker hele eller størstedelen av budsjettet sitt på influencer marketing. En bedrift som gjør akkurat dette er treningsmerket We are Fit (WAF). WAF er veldig aktive på sosiale medier med blant annet en instagramkonto med over 115 tusen følgere. De bruker instagramplattformen sin flittig med mange konkurranser og samarbeid med ulike influencere flere ganger i året. 

Bilde hentet fra We Are Fit

Omtrent annenhver måned har de en markedsføringskampanje hvor de gir diverse influencere treningstøy og lar de dele ut en rabattkode til sine følgere. De har samarbeid med flere influncere på en gang for å få maksimal eksponering. Dette kan virke aggressivt for noen forbrukere da WAF er innom alle de største influencerne i Norge, og en kan nesten føle at man ikke kommer seg unna dem. Jeg har selv opplevd å se en WAF annonse ti ganger i løpet av en dag, alle gangene fra forskjellige influencere. Dette er en høyst effektiv markedsføring da jeg selv også endte opp med å bestille klær fra nettsiden.

Ved å bruke mange influencere i sin markedsføring får de samtidig vist frem treningstøyet på mange forskjellige kropper, uten å måtte behøve å booke mange modeller til en fotoshoot med høye utgifter.

Å investere i denne typen markedsføringsstrategien lønner seg, og det koster ikke så mye som tradisjonell markedsføring ville gjort. Omtrent 80% av markedsførerne har funnet ut at influencer-markedsføring er en vellykket innsats, noe som er imponerende. Hvis man tilnærmer seg og utfører dette riktig, viser denne markedsføringsmetoden virkelig positive resultater (4castmedia 2020).

Positiv word of mouth

Positiv word of mouth (WOM) er en av de beste markedsføringene som finnes, om ikke den beste. Studier viser at WOM påvirker så mye som 20 til 50 prosent av alle kjøpsbeslutninger (McKinsey 2010). 

Med sosiale medier har WOM blitt et effektivt verktøy for digital markedsføring. Med rett type influencer kan det hjelpe bedriften å styrke varemerket sitt, selge et spesifikt produkt eller markedsføre en nyhet. Med influencer marketing maksimerer man rekkevidden til varemerket sitt (blogg.markedspartner 2017).

talk, telephone, communication
Bilde hentet fra Pixabay

Tradisjonelt har prat fra fornøyde kunder vært kilden til WOM, men influencere på sosiale medier har stor innvirkning på våre kjøpsavgjørelser. Bruk av influencere i sosiale medier gir deg tilgang til hele hennes eller hans nettverk og muligheten til å knytte din bedrift opp mot en person som målgruppen din stoler på. Vi ser til andre brukere i våre sosiale nettverk og til opinionsledere for veiledning. Og det er dette som gjør influencere så verdifulle. Kombinasjonen av en influencers evne til å oppmuntre til handling og sosiale mediers evne til å spre WOM (blogg.markedspartner 2017).

En markedsføring basert på tillitt

Ved å samarbeide med influencere får man muligheten til å spre og styrke varemerket sitt, samtidig som man sprer produktene sine direkte til følgerne deres. Man sprer det også i en kanal målgruppen allerede er engasjert i. Ved å nå forbrukerne gjennom en influencer kan man også koble varemerket sitt opp mot deres profil, og dra nytte av den tilliten som de allerede har bygd opp his sitt publikum (ateles.no 2021).

Nøkkelen bak påvirkning er tillitt. Influencere har oftest en hengiven og lojal tilhengerskare som både ser opp til og stoler på dem. Hvis de da foreslår eller markedsfører et produkt eller en tjeneste, vil følgerne umiddelbart stole på dem og deres meninger (4castmedia 2020).

hands, hand, trust
Bilde hentet fra Pixabay

Du kjøper altså ikke bare omtale. Du kapitaliserer på en etablert tillitt og kjøper troverdighet (blogg.markedspartner 2018). Mennesker verdsetter meninger fra mennesker de liker og stoler på, noe som gjør influencer marketing til en effektiv og troverdig kommunikasjonsmåte mellom merkevare og målgruppe. 

Mennesker stoler på mennesker over merkevarer!


Kilder:

Ateles. 2021. «Influencer Marketing.» Oppdatert 01.04.2021. https://www.ateles.no/influencer-marketing

Markedspartner. 2017. «Hva er influencer marketing?» Oppdatert 04.04.2017. https://blogg.markedspartner.no/hva-er-influencer-marketing

Markedspartner. 2018. «Influencer marketing: Umiddelbar tilgang på tillit til en god pris.» Oppdatert 10.05.2018. https://blogg.markedspartner.no/hvorfor-benytte-influencer-marketing-som-en-del-av-din-strategi

McKinsey and Company. 2010. «A new way to measure word-of-mouth marketing.» Oppdatert 01.04.2010. https://www.mckinsey.com/business-functions/marketing-and-sales/our-insights/a-new-way-to-measure-word-of-mouth-marketing

United Influencers. 2021. «Om Influencer Marketing.» Hentet 06.04.2021. https://unitedinfluencers.no/hva-er-influencer-marketing/

Utdanning.no. «Influencer: yrkesbeskrivelse.» Oppdatert 05.03.2018. https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/influencer

4castmedia.no. 2020. «Influencer-markedsføring er vanligvis en vellykket innsats.» Hentet 06.04.2021. https://blogg.4castmedia.no/influencer-markedsfoering-er-vanligvis-en-vellykket-innsats

One Comment

 1. Fredrikke Eriksson

  Heisann Hanne 🙂

  Først og fremst, veldig bra innlegg!
  Jeg synes du legger frem konseptet på en oversiktlig og lettlest måte med godt klarspråk.
  Det er også supert at du følger chicago manualen i forhold til kildehenvisning!! 🙂

  Det er et veldig spennende tema du legger frem og jeg synes du svarer godt på oppgaven som ble gitt.
  Jeg også at du har funnet masse spennende kilder, og har en fin refleksjon i teksten din.
  Til neste gang hadde det vært spennende om du hadde lagt ved eksempelvis ulemper ved bruk av IM, da spesielt med tanke på at man nå heller velger micro influencere, da disse enda ikke har muligheten til å ha svekket troverdighet hos forbrukerene. Bare et lite tips fra meg!

  Kjempe bra jobbet, fortsett sånn så kommer dette til å gå veldig fint 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *