Hvordan skaffe seg en relevant mentor

Digital Markedsførings-studentene denne uka fikk i oppgave å ta First Round-kurset Networking Basics. Kurset er produsert av en bedrift som heter First Round, og det er Paul Pesek som leder deg igjennom ulike moduler, alle tilpasset for at du skal lære best mulig hvordan å utvide nettverket ditt.

Nettverk er viktig!

Å ha et bredt nettverk er veldig viktig. I urtiden var det bokstavelig talt hvilken landsby du bodde i eller hvilken stamme du kom fra, det var de personene nettverket ditt besto av. I dag består nettverk av mye større mengder mennesker, og forskjellige kategorier ut ifra hvor nær man står hverandre. Alle du kjenner, alle du omgås, enten familie eller de du jobber med er en del av nettverket ditt.

communication, connection, global
Bilde hentet fra Pixabay

Nettverket ditt er en viktig ressurs. Å ha gode relasjoner til mennesker som på ulike områder kan være betydningsfulle å kjenne, ved å gi deg råd eller innpass hos bestemte personer eller organisasjoner, blir en stadig mer betydningsfull investering (Manpower 2021).Det å ha et bredt nettverk kan gjøre det å få jobb enklere, da du allerede kjenner noen på innsiden som kan anbefale deg eller tipse om ledig jobbstillinger. 

Dette har jeg selv hatt nytte av da det var slik jeg fikk min nåværende jobb. Jeg har en kompis som kjenner hun som ansetter ringevikarer på barneskolen i nærområdet mitt. Han visste jeg trengte en ny deltidsjobb da jeg ble permittert fra min tidligere stilling, og ga meg en e-post adresse hvor jeg kunne nå henne direkte. Han ga meg en anbefaling, og jeg fikk jobben!

Paul mener at man ikke skal kontakte noen kun for å ha kontaktet noen. Det er ikke noe poeng i å kontakte helt tilfeldige mennesker som ikke jobber med noe du interesserer deg for. Finn mennesker som du ser opp til og jobber innenfor en bransje som interesser deg, eller som har tatt samme studie som deg. På denne måten vil du få mye mer ut av samtalen, og det er mer givende for personen du har tatt kontakt med at du er engasjert. Hver samtale du har kan hjelpe deg å bedre forstå hvilken retning du selv ønsker å ta innenfor bransjen, eller bare hvilken bransje generelt du ønsker å jobbe videre med.

workplace, team, business meeting
Bilde hentet fra Pixabay

Linkedin er en viktig ressurs

Paul var veldig oppmuntrende på å få oss til å bare kaste oss ut i det. Selv om det ikke er et poeng i å kontakte hvem som helst, kan det være dumt å vente på den eneperfekte personen man kan ta kontakt med. Når man allerede har funnet et interessefelt, er det bare å kontakte mange innenfor det feltet. Når man tar kontakt med folk gjelder kvantitet ovenfor kvalitet, for en av disse personene kan være mellomleddet til den perfekte personen du ser etter. 

linkedin, job, marketing
Bilde hentet fra Pixabay

Paul har selv brukt linkedin flittig som student ved å ta kontakt med andre i bransjen han ønsket å starte i, og generelt folk han så opp til. Han foretrakk linkedin ovenfor andre sosiale medier fordi det er mer uformelt kontra for eksempel e-post. En fordel ved å bruke linkedin er at vedkommende du sender melding til kan med en gang se på profilen din og få et inntrykk av hvem du er. Selv om linkedin er hans foretrukket måte å ta kontakt med folk, opplevde han også at det var ikke alltid han fikk svar. Folk generelt sjekker e-posten sin oftere enn linkedin innboksen, og er da større sannsynlighet for at de svarer deg gjennom e-post.

Hvem skal man egentlig kontakte?

Vi har alle skjønt nå at nettverk er veldig viktig, men hvem skal man egentlig ta kontakt med for å utvide nettverket ditt? Paul har fire kategorier med mennesker som man kan ta kontakt med, hvor alle har sine egne fordeler.

 • Perfect overlap: En person som du kan se deg selv i ved at de har studert det samme, jobber i en bedrift eller industri du er interessert i. Paul kaller disse menneskene for enhjørning, da det skal mye til for å finne en person med så mange likheter med en selv.
 • Great Overlap: En person med mye likheter. En person fra skolen din som jobber i en industri du interesserer deg i. Eller en person som har studert det samme som deg.
 • Similarites: En person med noen likheter. En som jobber i en industri eller virksomhet du finner interessant. Kan også være noen som har gått på samme skole, men ikke nødvendigvis samme studieretning.
 • Someone interesting: En person du finner interessant eller ser opp til, men ikke har noe til felles med. De jobber med noe du syns er veldig spennende, og som du gjerne skulle visst mer om. Noen du syns kan bidre med god innsikt og kunnskap for din egen fremtid.
networks, personal, users
Bilde hentet fra Pixabay

Alle ovenfor kan kontaktes og du vil mest sannsynlig få mye ut av samtalen med alle sammen. Hvis man aldri har tatt kontakt med noen på denne måten før, kan det være mindre skremmende å ta kontakt med noen du har noe til felles med, for eksempel skole. Da har man felles grunnlag man kan jobbe ut fra. Når man begynner å bli varm i trøya, eller er uvanlig tøff og vil kaste deg ut i det med en gang, kan det være utrolig spennende å snakke med noen som har kapret drømmejobben din!

Hvordan starter man en samtale?

Du har nå funnet et par personer du ønsker å ta kontakt med, men hva sier man egentlig til en person du aldri har snakket med før?

Bilde hentet fra Pixabay

Paul bruker prinsippet «Who, Why and What» når han skal ta kontakt med noen. Her skal man introdusere seg selv (who), hvorfor du tar kontakt med dem og hvor du fant personen (why), og avslutte med om de har tid til å prate med deg en dag (what). Alt dette i den første meldingen man sender. Da har mottaker av meldingen all informasjonen de trenger for å svare deg, og sannsynligheten er også større for at de svarer.

Et eksempel på en sånn melding kan være:


Hei Petter Stordalen!

Jeg heter Hanne og studerer Hotelledelse på Høyskolen Kristiania. Jeg er veldig interessert i hotell-næringslivet og generelt reiseliv, og ønsker å lære mer. Det er ingen tvil om at du er ekspert innenfor feltet. Har du 20 minutter en dag til å slå av en prat? Dette hadde vært til stor hjelp, og vil gjerne høre dine råd til meg som skal starte i denne bransjen.

Tusen takk for tiden din! – Hanne


Det er bare å kaste seg ut i det! Alle profesjonelle i forskjellige bransjer har en dag vært der du er nå. De er oftest mer enn villig til å hjelpe deg og svare på de spørsmålene du måtte ha. Folk er naturlig mer villig til å hjelpe studenter fordi de ofte er unge og skal snart ut på jobbmarkedet. De selv fikk mest sannsynlig også hjelp av noen da de var studenter og ønsker å være en støtte for noen andre på samme måte. Det gir dem en god følelse av å vite du setter pris på og er takknemlig for tiden deres, samt at de er med på å hjelpe deg finne ut av hva du vil og ha en påvirkning på livet ditt.

meeting, conference, laptop
Bilde hentet fra Pixabay

Jeg fikk utrolig mye ut av kurset og anbefaler alle jobbsøkere og studenter til å ta det! Jeg linker til kurset her. Kurset tok cirka en og en halvtime og er gratis.

Håper du får like mye ut av kurset som jeg fikk!

Kilder brukt:

Manpower. 2021. «Slik bygger du nettverk.» Hentet 11.04.2021. https://www.manpower.no/nor/hvorfor/jobbsokerskolen/tips-og-rad-om-jobb-og-arbeidsliv/nettverking/

One Comment

 1. Fredrikke Eriksson

  Hei Hanne 🙂

  Dette synes jeg var et veldig bra innlegg! Det virker som du virkelig har forstått hva Paul formidler, og jeg liker veldig godt måten du har strukturert innlegget. Jeg liker også spesielt godt at du legger ved egne eksempler, da viser du til god refleksjon og selvstendighet.

  Det er også veldig gøy at du lærte mye fra kurset og at du i avslutningsvis oppfordrer leserne dine til å ta kurset, samt at du nevner hvor lang tid det tar!

  Det sagt kan du gjerne forsøke og skrive en litt lenger konklusjon, der du trekker inn viktige punkter fra innlegget, bare et lite tips.

  Du kan også gjerne redegjøre for at dette er en slags oppsummering av kurset bare for å ha det på det rene.

  Ellers var dette helt supert, fortsett sånn!! Gleder meg til å lese mer fra deg 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *