Hvordan vurdere en nettbutikk

Daglig lanseres det nye nettbutikker, noe som gjør at konkurransen imellom nettbutikkene øker. Inevo har satt sammen en liste med 10 vurderingskriterier for nettbutikker (Inevo, 2020). I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg nettbutikken Slani Jewellery og se nettbutikken i sammenheng med Inevos 10 vurderingskriterier. 

Slani er en bedrift basert i Australia. Virksomheten er startet av norske Mia De Libasic fra Fredrikstad. I hennes ungdom reiste hun masse, og på denne måten endte hun opp i Sydney. Hun har alltid vært interessert i smykker og unike detaljer ved antrekk, og drømmen var lenge å starte noe eget. Etter mange år i en 9 til 5 jobb hvor hun mistrivdes, fant hun endelig motet til å starte eget og følge drømmen sin. 

Bilde hentet fra Mias Instagram

Slani er et rimelig smykkemerke som fokuserer på kvalitet, designet for å komplementere hverdagslivet, samtidig som det er allergivennlig. De bruker resirkulert materiale, noe som minimaliserer behovet for videre gruvedrift og forurensing. Deres visjon er å holde prisene lave og kvaliteten høy, slik at alle skal ha muligheten til å ta miljøvennlige valg (Slani, 2021).

Punkt 1: Førsteinntrykk

Det å ha et godt førsteinntrykk er like viktig for å ha en suksessfull nettbutikk som det er når man møter nye mennesker. Et godt første inntrykk vil øke sannsynligheten for at kunden sjekker ut nettbutikken din, noe som vil redusere din bouncerate. Har man høy bouncerate er det mulig at førsteinntrykket er for dårlig. Viktige elementer for at førsteinntrykket skal være vellykket er at nettsiden er appellerende, at det er lett å finne frem til produkter og at viktig informasjon kommer tydelig frem (Inevo, 2020).

Førsteinntrykket av nettsiden er veldig ryddig og stilrent. Smykkene til Slani er minimalistiske, og dette gjenspeiles på nettsiden deres også. Nettsiden er intuitiv og lett å navigere. 

Skjermbilde fra Slain sin nettside

Punkt 2: Synlighet

Hvor synlig nettbutikken er har mye for suksessen til virksomheten. Hvor lett det er å finne nettsiden, om det dukker opp i organiske søk. Hvis kunden ikke kan finne butikken er det dårlig for business. Derfor vil man være synlig både på nettbutikkens navn i søk, men også gjerne på produkter nettbutikken selger.

Slani er en relativt nylig oppstartet bedrift, men har vokst mye på kort tid. Fordi bedriften ikke har holdt på så lenge er det fortsatt den type bedrift man må bli tipset om for å kunne finne de. Jeg selv oppdaget nettbutikken via Word of Mouth. En venninne av meg har veldig sensitiv hud, og fant nettbutikken da de har allergivennlige smykker i fokus. Hun var veldig fornøyd med produktene hun fikk, og tipset meg da hun vet jeg er veldig interessert i smykker.

Til tross for at de ikke er veldige kjente utenfor Australia enda, har de opparbeidet seg mange faste, fornøyde kunder som sprer ordet til nære og kjære.

Punkt 3: Brukervennlighet

En lite brukervennlig nettbutikk vil miste mange kunder tidlig i kjøpsprosessen. Dette kan være fordi de ikke finner frem eller at det rett og slett tar for lang tid. Derfor er det viktig at nettbutikken er intuitivt satt opp. 

I dag skjer mye netthandel via mobil, derfor er det viktig at nettbutikken er tilpasset disse enhetene. Selv om ikke selve salget skjer via mobilen er sannsynligheten stor for at det gjøres research der. Vi er også der i dag at Google vil straffe deg i søk for å ikke ha en mobiltilpasset nettside. Dette vil da gå utover synligheten og eksponeringen til nettbutikken.

Slani sin nettside via mobilen fungerer godt, og står stil ved deres originale nettside. Den er pen og ryddig, og har fortsatt det minimalistiske preget som gjør det enkelt å navigere nettsiden.

Skjermbilde fra Slani sin nettside

Punkt 4: Kjøpsprosess

En enkel og smertefri kjøpsprosess legger opp for å selge mer. Jo færre felter man trenger å fylle ut, jo bedre. Logoene til Visa og Mastercard er med på at kunden føler seg tryggere ved et kjøp. Derfor er det viktig å ha hvilke betalingsløsninger du bruker godt synlig på nettsiden (Inevo, 2020).

Slani har plassert alle de ulike betalingsløsningene de bruker nederst på nettsiden. Den kan man se ved alle sider man besøker inne på nettsiden, og er derfor lett tilgjengelig. 

Skjermbilde fra Slani sin nettside

Det er viktig å få frem viktig informasjon som hvor lang leveringstiden er, leveringsalternativer og ulike betalingsmuligheter. Alt dette gjør det lettere for kunden å bestemme seg raskt for om man skal gjøre et kjøp der eller ikke. 

For å gjøre det enklest mulig for kunden, kan man be om e-post tidlig. Ved å gjøre dette får man raskt vite om dette er en ny kunde eller ikke. Er det en returnerende kunde burde man kunne automatisk fylle ut alle feltene basert på hva som ble oppgitt sist. Da blir det som sagt færre felt å fylle ut, og kjøpsprosessen oppleves mer «smooth».

Når man besøker nettsiden til Slani vil det ved kort tid poppe opp et vindu hvor man blir invitert til å melde seg på et nyhetsbrev. De lokker nye kunder ved et tilbud på 15 australske dollar i avslag ved første bestilling, om man melder seg på nyhetsbrevet. På denne måten samler de inn nyttig informasjon. 

Skjermbilde fra Slani sin nettside

Når man gjennomfører et kjøp på nettsiden må man fylle ut en del felter. Har man tidligere handlet ved nettsiden og opprettet en bruker da, har nettsiden all kontaktinformasjonen din og man slipper dermed og fylle ut alle feltene.

Skjermbilde fra Slani sin nettside

Punkt 5: Hastighet/teknologi

Hastighet og teknologi er ikke det alle tenker er viktig ved en nettbutikk, men det er det så absolutt. En studie viser at 1 av 4 forlater nettsiden hvis den tar mer enn 4 sekunder å laste inn. Enda flere hvis de bruker mobilen. Dette betyr at hvor fort nettbutikken laster har direkte sammenheng med omsetningen til nettbutikken. Google er også opptatt av at nettsiden skal laste raskt. Dette er en rangeringsfaktor, noe som betyr at om du ønsker å rangere høyt i organiske søk har hastigheten mye å si (Inevo, 2020).

Hvis man har en helt vanlig internetthastighet er Slani sin nettside rask å laste ned. Jeg har personlig aldri opplevd at nettsiden har vært nede eller har hengt seg opp på noen måte. 

Punkt 6: Kundetilfredshet

Å vise fornøyde kunder kan være et nyttig hjelpemiddel for å få en usikker kunde til å handle. Positiv word of mouth (WOM) er en av de beste markedsføringene som finnes, om ikke den beste. Studier viser at WOM påvirker så mye som 20 til 50 prosent av alle kjøpsbeslutninger (McKinsey 2010). 

Å vise frem fornøyde kunder kan gjøres ved åpent for interne vurderinger på nettsiden, en plass hvor kunder kan sende inn en anmeldelse. Eller via tjenester som for eksempel Trustpilot som mange støtter seg til når de gjør research til et eventuelt kjøp. Man kan også se tilbakemeldinger på nettbutikkens sosiale medier. Er det mange negative kommentarer på Instagram og mye klager på Facebook-veggen deres, har nettbutikken sannsynligvis en del problemer.

Inne på Slani nettsiden har kundene muligheten til å legge igjen en anmeldelse på hvert enkelt produkt. Da en handler kan man se alle anmeldelsene som er lagt igjen på produktene, og antall stjerner kjøperne har gitt produktet. Generelt har Slani veldig fornøyde kunder da de aller fleste produktene har fem av fem stjerner.

Skjermbilde fra Slani sin nettside

På førstesiden deres er også anmeldelser tydelig. Det er bare å bla litt ned og trykke seg gjennom utallige tilbakemeldinger fra tidligere kunder. Dette er også en måte å skape trygghet hos kunden. På denne måten drar man nytte av et av Cialdinis prinsipper for påvirkning: Sosiale bevis

Skjermbilde fra Slani sin nettside

Vi mennesker liker å gjøre det vi har sett andre har gjort!

Punkt 7: Trygghet

Som nevnt flere ganger ovenfor er trygghet viktig for folk som handler på internett. Har man en garanti for at det man har bestilt dukker opp, og kommer det til å passe er spørsmål man ofte kan sitte med ved et kjøp over internett.

For å betrygge kunden burde informasjon komme tydelig frem. Hvordan returordningen fungerer, har man løsninger som fri frakt og muligheten for å betale senere burde dette være klart og tydelig på nettsiden. Å ha sin egen kontaktinformasjon lett tilgjengelig kan signalisere trygghet. En chat som er lett å kommunisere i er også med på å betrygge kunden. 

Skjermbilde fra Slani sin nettside

Øverst på Slani sin nettside står det «Free Shipping on all Australian Orders». De har en egen side hvor de gir mer informasjon angående shipping og levering. Hvor lang tid det tar å sende produktet til deg får du oppgitt ved check out. De har også en egen side i nettbutikken hvor all informasjon om retur, både innad i Australia og internasjonalt. På den siden er det også kontaktinformasjon hvis returen din skulle være særegen, noe som viser tegn på god kundeservice. Fast nederst til høyre inne i nettbutikken finnes det en snakkeboble. Ved å trykke på den kan man komme raskt i kontakt med en ansatt, og fort få svar på hva man eventuelt lurer på.

Skjermbilde fra Slani sin nettside

Punkt 8: Kundekommunikasjon

Kundedialog kan ha mye å si for virksomhetens omdømme. Det er viktig med god kommunikasjon med kunden. Denne kommunikasjonen kan foregå via e-post eller for eksempel kommentarfeltet på Facebook. For å ha gode sosiale medier er det viktig med kontinuitet og at det man poster er relevant for nettbutikken.

Slani er aktiv på sosiale medier, da spesielt Instagram. Her har de konkurranser en gang i blant, og har lagt mye innsats i å ha en pen Instagram-feed hvor det er enkelt å få kontakt med dem. De har også lagt ut highlights, som er festede instastoryes som vanligvis forsvinner etter 24 timer, hvor de har blant annet ofte stilte spørsmål.

Skjermbilde fra Slani sin Instagram

Punkt 9: Priser/utmerkelser

Hvis nettbutikken har fått utdelt noen priser eller utmerkelser er det en stor fordel å vise dette på nettsiden, da det er med på å bygge opp legitimiteten til nettbutikken.

Noe Slani viser stolt på nettsiden er at de var omtalt i Britiske Vouge. Dette er kjempe stort for en mindre bedrift basert i et annet land. De har blitt omtalt i magasinet ved flere anledninger.

Skjermbilde fra Slani sin nettside

Punkt 10: Konsept og strategi

Strategien man har valgt bør komme tydelige frem gjennom konseptet sitt. Strategien bør være godt kommunisert gjennom sine kanaler og være enkel å forstå. Slani har fra starten av vært et smykkemerke som har fokusert på å være miljøvennlig, samtidig som de ønsker å være et rimelig alternativ. Dette er godt kommunisert på nettsiden deres, og man kan allerede lese om det på førstesiden deres.

Skjermbilde fra Slani sin nettside

Oppsummering

Alt i alt har Slani en godt gjennomført nettside som er enkel å bruke. De kommuniserer godt med kunden og bruker gode taktikker for å få ny kunder til nettbutikken. De kan jobbe videre med på å markere seg bedre i organiske søk, enten ved å kjøpe Google Ads, eller å gjøre om på markedsstrategien sin.

Kilder brukt:

Ødegård, Even. 2020. «Hvordan vurdere din nettbutikk.» Oppdatert 02.10.2020. https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

McKinsey and Company. 2010. «A new way to measure word-of-mouth marketing.» Oppdatert 01.04.2010. https://www.mckinsey.com/business-functions/marketing-and-sales/our-insights/a-new-way-to-measure-word-of-mouth-marketing 

Slani Store. 2021. «Our Story.» Hentet 18.04.2021. https://slanistore.com/pages/our-story-1

One Comment

  1. Hei Hanne 🙂

    Dette synes jeg var et godt innlegg. Jeg synes analysen og vurderingen av nettbutikken er godt gjennomført og solid. Jeg synes også det er fint at du presenterer bedriften innledningsvis.
    Jeg skulle dog gjerne sett litt mer bruk av fagbegreper, men jeg synes samtidig at du legger det frem på en veldig oversiktlig måte. Det sagt hadde det også vært veldig fint om du la ved en liste med tiltak for forbedring av nettsiden.

    Bra jobbet 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *