Hvorfor er SEO så viktig for bedriften din?

Hva er SEO?

Søkemotoroptimalisering, eller Search Engine Optimazation (SEO) på engelsk, er noe som ofte blir oversett hos bedrifter, men som kan være utrolig nyttig om man bruker det riktig. SEO er en prosess der innhold og nettsider blir oppdaget av søkemotorer og oppnår bedre synlighet eller rangering, blant annet på resultatsidene til verdens største søkemotor Google (Sempro, 2021).

Over 90 prosent av all informasjonshenting starter med et søk. Det er derfor avgjørende å være synlig i søkemotorene for kunder som er ute etter dine produkter og tjenester. I Norge er søkemotoren Google desidert den største. Rundt 70 prosent av alle søk som blir gjort på nett i dag skjer via Google. I over 60 prosent av disse søkene er det de fem første organiske søkene som blir klikket på (Oktan: Oslo, 2020).

I dag blir det gjort over 40 000 Google søk i sekundet, noe som utgjør rundt 3,5 milliarder søk om dagen. Hvis du ikke er synlig på første siden i Google er det nesten det samme som å ikke være synlig i det hele tatt. Denne synligheten kan skille mellom en suksessfull bedrift og en bedrift som snart går under. Dagens forbrukere tar ekstremt raske beslutninger og det er ytterst få som klikker seg videre til side to inne på Google. Hvis ikke det man leter etter er på første siden, gjør man heller et nytt søk enn å klikke seg videre. Det er derfor viktig med en trafikkdrivende posisjon (Oktan: Oslo, 2020).

macbook, laptop, google
Bilde hentet fra Pixabay

Hvilke faktorer blir man rangert etter?

Google, og for så vidt andre søkemotorer, rangerer nettsider basert på ulike faktorer. Disse faktorene er i konstant endring og utvikler seg. Google ønsker å plassere de beste resultatene til søkeren på toppen av resultatlisten. Å tilpasse nettsidens innhold, bygge fortjente lenker fra relevante autoritative nettsteder, og tilby verdi for sine målgrupper via søkemotorer er alle måter å tilby effektiv SEO på (Trond Lyngbo, 2021).

Hvilken tittel og overskrift du velger er en viktig faktor for SEO. Søkemotorene kan rangerer deg høyre etter ord og fraser som blir brukt her. Her kan vi fint bruke søkeord vi finner i en søkeordsanalyse. Overskriftene på nettsider har ofte en større påvirkning på søkemotorenes søkeresultater enn annen tekst. Det er derfor viktig at overskriften skal beskrive innholdet på siden (Oktan: Oslo, 2020).

Google legger merke til når noen prøver å jukse seg til bedre plassering. Tekstene må være godt skrevet, du kan ikke bare repetere samme søkeord om og om igjen. Innhold som kun er skrevet for Google og ikke for kunden kan få straff, og rangerer da dårligere i søkeresultatene. Google belønner enkelt og greit innhold av høy kvalitet (Omega media, 2021). 

Dette er noe vi som studenter i Digital Markedsføring også har hatt i bakhodet da vi har skrevet innleggene til bloggen vår. Vi ønsker at innleggene skal rangere høyt, og da er det viktig med blant annet en bra overskrift og bilder i artikkelen. Google har lært seg å lese bilder og det kan hjelpe med å rangere høyere, noe den tidligere ikke klarte. Vi har også lært at innlegg på over 1000 ord rangerer bedre på Google. Det er også veldig viktig å henvise til kilder via lenker, da dette vil være bra for vår SEO.

office, freelancer, computer
Bilde hentet fra Pixabay

Lenker er veldig viktig for god SEO, men hvis du bruker lenker kun for lenkenes del kan du fort bli tatt på det. Lenkene du bruker må komme fra relevante sider. Dette kan du få til ved å lage innhold av høy kvalitet som folk deler fordi de selv ønsker og syns det du har skrevet er bra. Lenker fra samarbeidspartnere, andre i samme bransje og lignende er gull verdt. De beste lenkene er «ankertekst-lenker», det vil si lenkende søkeord som er koblet til en URL fra nettsider med høy autoritet hos Google (Sempro, 2021).

Google trends er et supert verktøy å bruke for å finne at av hva folk faktisk søker etter. Her kan du sammenligne søkeord for å se hvilke ord som blir mest brukt. Det hjelper for eksempel ikke å være nummer én på «kunstløpsskøyter» hvis folk flest søker på «danseskøyter». En måte å finne ut av hva folk faktisk søker etter er å bruke Google Suggest og se hva Google selv foreslår. Da ser du hvilke støtte ord som man burde bruke, og disse støtteordene bidrar til at du kan få en bedre rangering inne på Google sin resultatliste (Sempro, 2021)

Hvorfor skal du fokusere på organiske søk når du har betalt plassering?

Alle bedrifter som er avhengig av å tiltrekke seg kvalifiserte kunder vil ha utbytte av SEO. Selv om betalt søkemotorannonsering kan tiltrekke seg denne målgruppen, kan ingenting måle seg med den gratis, målrettede og stabil økende trafikken som organiske søk og SEO kan tilby (Trond Lyngbo, 2021).

SEO benytter seg i høyeste grad av pull markedsføring, ikke push markedsføring. Ved å være tilstede og dukke opp i organiske søk som er relevant i forhold til det kunden søker etter. På denne måten tiltrekker du kunden til deg, i stedet for å benytte deg av push markedsføring ved å nå ut til kundene med store reklamekampanjer og lignende. 

Mange deler innhold via sosiale medier for å promotere produktene eller tjenestene sine. Dette er lurt, men påvirker ikke vanlige Google søk. Du kan også benytte seg av betalt søk via Google Ads for å øke synligheten sin. Dette er også smart, men påvirker heller ikke vanlige Google søk. Det er derfor viktig med begge deler (Omega media, 2021).

electronics, mobile phone, screen
Bilde hentet fra Pixabay

Du ønsker kanskje at at bedriften din er synlig i alle søk og plattformer, men det har ingen hensikt i å dukke opp i søk for joggesko når du selger kaker. Man ønsker relevant trafikk til nettsiden sin. Det er ikke et poeng i å være synlig over alt, men å være synlig på de rette stedene.

Store kampanjer tiltrekker mange kunder over en kort periode, men disse kampanjene har ofte store utgifter. Strømmen av nye kunder pleier gjerne også å gi seg etter at kampanjen er over. Rangerer man høyt i organiske søk er dette en trafikkdriver til nettsiden over lang tid, og dette er da en mer langsiktig strategi (Omega media, 2021).

Det aller beste med organiske søk er jo at det er gratis! Det er heller ikke merket som ads eller annonser, slik at de ikke blir hindret av ad-block. Organiske søk har også høyere tillitt enn betalte plasseringer. Folk har tillitt til google som en søkemotor, og nettsidene som rangerer høyt der som ikke har betalt for plasseringen sin har man naturlig mer tiltro til.

Organisk synlighet er en trafikkdrivende posisjon.

Kort oppsummert: Hvorfor er SEO viktig?

  • SEO gjør deg lettere å finne på søkemotorer. Økt Synlighet fører til flere treff og økt trafikk.
  • SEO er ett av de mest kostnadseffektive markedsføringstiltakene som finnes.
  • SEO sørger for at du er i forkant av de stadig endrede rangeringsalgoritmene.
  • Alle gjør det. (til og med konkurrentene dine!)

Kilder:

Lyngbo, Trond. 2021. «Hva er SEO?». Hentet 24.05.2021. https://www.trondlyngbo.no/seo/hva-er-seo/

Oktan Oslo. 2020. «Derfor er SEO avgjørende for din bedrift.». Oppdatert 23.02.2020. https://blogg.oktanoslo.no/derfor-er-seo-avgjoerende-for-din-bedrift

Omega Media. 2021. «Hva er SEO?». Hentet 24.05.2021. https://www.omegamedia.no/hva-er-seo

Sempro. 2021. «Slik blir du kongen av SEO – søkemotoroptimalisering.» Hentet 24.05.2021. https://www.sempro.no/nyheter/sokemotoroptimalisering-seo?gclsrc=aw.ds&gclid=CjwKCAjw47eFBhA9EiwAy8kzNHaCVcZb6-kO1Rpj0nki2Z7OL0e04YTNCtwNHhxbhd9nROhuC5Jl9hoCVI0QAvD_BwE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *