Amnesty Case

Amnesty International er en internasjonal bevegelse som arbeider for å fremme de universelle menneskerettighetene slik som FN er definert det i sin menneskerettighetserklæring og andre internasjonale avtaler. Amnesty International skal være upartisk og uavhengig av enhver regjering, politisk overbevisning eller religiøs tro. Organisasjonen skal helle ikke ta mot statlig støtt fra noe land. Bevegelsen ble stiftet i 1961 etter initiativ fra den britiske advokaten Peter Benenson. Han var også bevegelsens første generalsekretær fra 1961 til 1964. Den norske avdelingen av Amnesty International ble opprettet i 1964 og har rundt 100 000 medlemmer. Den norske avdelingen har hovedkontor i Oslo med rundt 35 ansatte, samt en rekke frivillige ververe og praktikanter (Snl, 2019).


Jeg selv oppfatter Amnesty som en seriøs organisasjon, og de er veldig opptatte av at informasjonen de deler er fakta. Dette gjør at jeg og mange andre ser på Amnesty som en troverdig kilde.

Amnesty er veldig aktive på sine sosiale medier. De bruker i hovedsak Instagram og Facebook. Der kommer det med mange opplysende poster om tidsaktuelle temaer. Dette kan bidra til høyt engasjement hos brukere gjennom deling og likerklikk.  De fleste oppretter ikke sosiale medier kontoer for å følge bedrifter. De fleste følger kjendiser de liker, idrettsutøvere de ser opp til eller folk man kjenner. Ved å poste innlegg so engasjerer folk, vil innleggene bli delt rundt og innlegget vil nå ut til mange. Dette er veldig viktig for Amnesty International.

socialmedia, facebook, twitter
Bilde hentet fra Pixabay

De er bevisste på innleggene de poster på Instagram kontra Facebook da det er ulike segmenter som bruker de ulike mediene. På facebook er det flere fra 40 år og oppover som er aktive, mens de yngre bruker Instagram mer. Et eksempel på hvordan de forholder seg til dette er at de postet om influencere som dro til Dubai på Instagram, da de fleste som er på Instagram vet hvem disse influencerne er. Mens på facebook poster de innlegg som er mer rettet mot en eldre følgerskare. 

Amnesty er veldig flinke med historiefortelling. Gjennom postene på deres sosiale medier kommer det masse nyttig informasjon om ulike temaer. De er opptatt av å holde det visuelt enkelt. De bruker også mye «karuseller», der de har et fengende første bilde på Instagram som fenger brukeren, og som har flere bilder man kan bla seg igjennom. Dette er også med på å skape engasjement, og gjør at Amnesty ikke er avhengig av kun et bilde til å fortelle om alt de ønsker å opplyse folk om.

Bilde lånt fra Forbes

Amnesty International selv er opptatt av å ha mange faste givere som donerer penger fast en gang i måneden. Dette er fordi de ønsker en fast og forutsigbar inntektskilde. Selv om det er mye trygghet i faste donasjoner, kan de gå glipp av mange engangsdonasjoner ved å ha for mye fokus på dette. Noen segmenter, som for eksempel studenter er ikke like ressurssterke og kan ikke donere penger fast. Ved å oppmuntre til engangsdonasjoner, og belyse at alle summer nytter, og at alle donasjonene hjelper Amnesty til å jobbe videre med det viktige arbeide de gjør. 

Hvert år i Juni har Amnesty en kampanje under pride. Her kan man kjøpe et armbånd til 200 kroner, som er et supert eksempel på en engangsdonasjon. Dette kan man betale via vipps som er super praktisk da vipps er noe de fleste har. Dette bidrar også til at flere kjøper et armbånd når det er så ordentlig, da har man på en måte ingen unnskyldning til å ikke bidra. Ved å kjøpe et armbånd støtter man arbeidet til Amnesty for mangfold og kjærlighet. På nettsiden deres sier de selv: «Det er en menneskerett å kunne være den du er og elske den du vil. Men ikke alle opplever det slik. I 69 land er verdens fineste følelse ulovlig» (Amnesty, 2021).

Bilde hentet fra Amnesty

Amnesty International er veldig fremtredende i organiske søk, da organisasjonen er veldig stor. Ved å søke på aktuelle søkeord som menneskerettigheter og menneskerettighetsbrudd ligger de under blant annet Store Norske Leksikon og FN. Her er det absolutt muligheter får å nå høyre i søkemotorene.

Å kjøpe tidsaktuelle søkeord slik som for eksempel George Floyd, BLM og Gaza kan være lurt for organisasjonen. Da vil folk som søker etter en troverdig kilde for å skaffe seg informasjon, og opplyse seg om teamet oppsøke Amnesty. Det kan også være en ide og tørre å bruke veldig spesifikke søkeord, slik som menneskerettighetsbrudd på Gaza. Veldig generelle søkeord som krig og vold vil mest sannsynlig ikke ha så mye effekt, da de vil ha mye konkurranse fra sider som for eksempel Wikipedia og Store Norske Leksikon. De vil da ikke være like synlige i disse søkene.

Skjermbilde fra Google
Skjermbilde fra Google

Vi har dette semesteret lært mye om Google Analytics. Dette er en super måte å se hvor godt nettsiden gjør det, hvor mange som besøker side, hvor lenge de oppholder seg på siden, hvilke sider de klikker seg inn på og så videre. Dette er et supert verktøy for alle bedrifter og organisasjoner, til og med enkeltpersoner. Dette gjelder da selvfølgelig også Amnesty International. 


Kilder:

Amnesty. 2021. «Bestill armbånd nå.» Hentet: 2. juni 2021. https://amnesty.no/regnbue?fbclid=IwAR2g1o2_muDZKPJtUu-1PcxsUmSmgZM6XQf5AOa72o_1ABJEIlDcPaQdDb4

Store Norske Leksikon. 2019. «Amnesty International.» Oppdatert: 26. september 2019. https://snl.no/Amnesty_International#-Litteratur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *